Armut
Alm. Birne (f), Fr. Poire, İng. Pear. Familyası: Gülgiller
(Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Her yerde.
Memleketimizin her yerinde yetişen küçük çekirdekli, tatlı
sulu, lezzetli bir meyve. Çiçekleri beyazdır. Elma ve ayva ile aynı özelliğe
sahiptir. Yenilen etli kısmı çiçek ekseninin etleşmesinden meydana gelmiş
"yalancı meyva" kısmıdır. İçinde bulunan şekerli maddeler, A, B1, B2
ve C vitaminleri sayesinde besleyici ve ferahlık vericidir.
Ana yurdu Önasya ve Anadolu'dur. Avrupa'ya Anadolu’dan
yayılmıştır. Tarihi kayıtlara göre Etiler zamanında armut yetiştirildiği
anlaşılmaktadır.
Armut, çekirdekten aşı ile üretilir. Tabii olarak yetişen
“ahlat” (Pyrus elaeagnifolia) denilen yabani armut ağaçlarına iyi cins aşı yapmak
suretiyle de elde edilir.
Kökü, kazıkkök biçiminde olduğundan; derin toprak, kireçli
ve kuvvetli yer ister. Bakımı gerektiren meyva ağaçlarındandır. Bakımı
yapılmadığı takdirde asalakların dadanmasıyla çeşitli hastalıklar meydana
gelir. Kurağa en dayanıklı ağaçlardandır. Bir ağaçtan 50-400 kg kadar meyve
alınır.
Başlıca üç çeşidi vardır:
a) Kış armudu: Ankara armudu, Azdavay armudu, Malatya
armudu, Tokat (çiçek) armudu, sarı armut gibi çeşitleri bulunur.
b) Güz armudu: Hacı Hamza, Hamidüsükkari gibi çeşitleri
vardır.
c) Yaz armudu: Göksulu, Ürüngüs, Akça armut gibi çeşitleri
mevcuttur.
Kullanıldığı yerler: Ekonomik değeri olan, besleyici
özellikte, sulu ve leziz bir meyvedir. Mideyi kuvvetlendirir. Hazmı
kolaylaştırır, ferahlık verir. Halk arasında barsaklardaki parazitlere karşı
kullanılır.
Armut
gülgillerden, çiçekleri beyaz, yurdumuzun her yerinde
yetişen bir ağaç (pirus communis).
bu ağacın rengi sarıdan yeşile kadar değişebilen tatlı,
sulu, yumuşak, ufak çekirdekli meyvesi.
müthiş olmuş,canimtatlicekti.blogspot.com size iltifatettim girersiniz artık
YanıtlaSil