28 Aralık 2018 Cuma

Andız Ağıcı

yapımında yoğun olarak kullanılan andız kozalaklarının 10. ayın başı itibariyle olgunlaşan kozalaklar köylüler tarafından toplanıyor.
Köylülerin, daha çok vatandaşlar tarafından evlerde kaynatılarak pekmez ve çay yapılmak üzere tercih edilen kozalakların satışından önemli gelir elde ettiğini belirten Yetkililer, "Yöre köylüsü andız pekmezi ve çay için kullanılan kozalakları kilosunu 1 liradan satıyor" dedi.
Silifke Gündem internet sitesinde yer alan haberin devamında; Kimi köylülerin de topladıkları kozalaklarla andız pekmezi ve çayı ürettiğini anlatan eden Gün, şunları söyledi: "Andız kozalağı daha çok pekmez yapımı için tüketiliyor. Kabukları sert cisimlerle kırılan kozalaklar, ağzına kadar su dolu kazan, leğen veya tencerelere konularak bekletiliyor. Yaklaşık 4 gün sonra kozalaklar su içinden çıkarılarak başka kaplarda 12 saat kaynatılıyor. Kaynama sırasında kazanın içindeki sıvı sık sık karıştırıyor ve kaynama anında kazan içindeki su buharlaşarak pekmez oluşuyor."
Andız pekmezinin kırmızıya yakın koyu kahverengi renkte olduğunu, pekmezin bir gün güneşte bırakılması halinde daha dayanıklı ve parlak hale geleceğini vurgulayan Yetkililer, "Andız pekmezi şerbet yapılarak içilebildiği gibi, tatlı olarak yemeklerin yanında da yenilebilir" diye konuştu.

1 yorum: