Vişne: Rosaceae familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz
tadından daha ekşi olan bir meyve türü.
Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar
Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir.
Vişnenin botanikteki latince adı olan P. cerasus bugünkü Giresun’un eski adı
olan Kerasus’tan gelmektedir.
Kirazla, meyvesinin dışında farklılıkları vardır. Yaprakları
kiraz yapraklarından daha küçüktür. Dalları kiraz ağacının dallarına göre daha
yaygındır. Vişnenin İran'ın kuzeyiyle Türkmenistan arasındaki bölgede ortaya
çıktığı ve oradan Avrupa'ya kadar yayıldığı sanılmaktadır.
Vişne adlı kirazdan ekşi meyvelerini yaz ortalarında veren
Vişne ağaçları, Gülgiller' dendir. Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne
ağaçları, 5-7 m. kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve
40-50 yıl yaşar.
Vişne ağacı, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı
görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir.
Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da
kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür. İlkbaharda
erken açan çiçekleri beyaz renklidir. Bir salkımında birden fazla ve altıya
kadar değişen sayıda çiçek açar. Temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan
meyveleri, kirazdan biraz basıkçadır. Olgun vişneler, bol sulu ve siyaha yakın
kırmızı renklidir.
Ülkemizde iki önemli vişne ağacı türü yetiştirilmektedir.
Bunlardan meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi, uzun saplı,
iri boyda, ucu hafif sivrice, koyu kırmızı ince kabuklu, çok sulu, ekşi ve
kırmızı etli meyveler verir. Macar vişnesi ise, kısa saplı, ince, koyu kırmızı
renkli kalınca kabuklu, ekşi ve kırmızı etli meyve vermektedir. Her iki türün
ağaçları da, temmuz ayından başlayarak bol ürün verir.
Vişne meyvesi, sofralıktan çok meyve suyu, şurubu, reçeli,
marmeladı, kompostosu, likörü ile diğer bazı içkileri, pasta ve tatlıları
yapılarak tüketilir. Ayrıca kurutularak da yenir.
Ortalama 100 g taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 g
karbonhidrat vardır. Vişnede A vitamini yüksek olup 1.000 IU’ya kadar varır.
Vişnenin faydaları ise şunlardır:
Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir.
Mikrop öldürücüdü
bilimingucunuhisset.blogspot.com
YanıtlaSilGÜZEL OLMUŞ
YanıtlaSil